Големи търговски вериги ни цакат с цени на редица храни, като в България ги продават по-скъпо, отколкото в Гърция. При проверка на цените на някои жълти сирена от едни и същи търговски марки в еднакви по грамаж разфасовки, продавани от международна търговска верига, която има много магазини както в България, така и в Гърция, се оказва, че у нас цените са с до 22% по-високи, отколкото в южната ни съседка. Например зрялото жълто сирене „Пармиджано Реджано“ в разфасовка от 200 г в Гърция струва 4,19 евро, което прави 20,95 евро за килограм. Същото жълто сирене в опаковка със същия грамаж, на същия производител и със същата търговска марка в магазин от същата търговска верига в България струва 9,99 лв., или 49,95 лв. за килограм, сочи проверка на в. „Труд“. Оказва се, че цената при нас е с 22 на сто по-висока.
При жълтото сирене „Грана Падано“ разликата в цените е по-малка. В Гърция разфасовка от 200 г струва 4,29 евро, а килограмът излиза 21,45 евро. В магазин от същата търговска верига в България продават абсолютно същото жълто сирене за 8,99 лв., което прави 44,95 лв. за килограм. Цената в България е със 7% по-висока, отколкото в Гърция.
Има разлика и в цената на жълтото сирене „Гауда“, продавано нарязано за сандвичи в опаковки от 200 г. Цената при нас е с 14 на сто по-висока, отколкото в Гърция.
В годините на рекордно висока инфлация след пандемията министърът на финансите по това време Асен Василев често казваше, че цените в България нарастват заради вносна инфлация, тоест цените в другите страни нарастват, затова има висока инфлация и в България. Оказва се обаче, че при редица храни ситуацията не е точно такава. Цените на жълтите сирена са по-високи у нас, отколкото в южната ни съседка. И то при положение, че в Гърция заплатите по принцип са по-високи, отколкото у нас. Това означава по-големи разходи на търговската верига за персонала в магазина, за работниците в складовете, за шофьорите, които зареждат магазините, и т. н. Минималната заплата в Гърция е 968,33 евро, а в България е 933 лв., което прави 477,04 евро. Оказва се, че минималната заплата в Гърция е точно два пъти по-висока, отколкото в България. Въпреки това цените на редица храни в южната ни съседка са по-ниски, отколкото при нас.
Можем да вземем и друг пример – настъргана „Моцарела“ в опаковка от 500 г в България струва 9,99 лв., което прави 19,98 лв. за кг. В Гърция „Моцарела“ на същия производител, но в опаковка от 250 г струва 2,39 евро, или 9,56 евро за килограм. Оказва се, че въпреки по-голямата разфасовка в България цената за килограм е с 6,8% по-висока, отколкото в Гърция.
Все още няма коментари