Пет са най-отровните храни, които слагаме на масата. Това заяви д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Най-отровни са чипсът и снаксовете, които се консумират в промишлени количества от малчуганите, посочи д-р Иванов. В тях има високо съдържание на наситени мастни киселини, както и на трансмастни киселини, които запушват кръвоносните съдове и водят до сърдечносъдови заболявания. Снаксовете и чипсовете имат високо съдържание на акриламид, който се образува при пърженето и е универсален канцероген.
Вторият най-опасен продукт са евтините сирена и кашкавали с палма. Палмовото масло води до тумори и сърдечносъдови заболявания.
Третият по вредност продукт е салатата "Снежанка" в магазините. Тя е блъскана с нишесте, захари и гуми като желиращ агент.
Четвъртият най-опасен продукт са малотрайните колбаси. Те може да се окажат и на първо място, но ние не знаем изцяло какво съдържат те.
Рискови са и биологичните зеленчуци. Ако се поливат и със замърсени води, се получава голямо количество опасни бактерии. Те са по-опасни от нитратите, затова биопродуктите трябва да се мият изключително добре.
София 11°
Видин 13°
Враца 11°
Русе 12°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари