Цените на основни хранителни продукти, плодове и зеленчуци на борсите у нас продължават да се повишават и тази седмица, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
Най-голямото поскъпване при зеленчуците миналата седмица е при тиквичките – с 12,62 на сто до 1,16 лева за килограм, а най-голямото поевтиняване – при зелените чушки, които са с 11,15 на сто надолу до 2,28 лева за килограм. Минимална е разликата при зелето, което е нагоре с 0,2 на сто и се продава по 0,98 лева за килограм. По-скъпи са също картофите – с 1,33 на сто до 1,07 лева за килограм, доматите – с 3,91 на сто до 2,50 лева за килограм, и морковите – с 5,22 на сто до 1,33 лева за килограм.
При плодовете най-много расте цената на кайсиите – със 7,12 на сто до 4,12 лева за килограм. Продължава поскъпването също на лимоните, които са с 4,06 на сто нагоре до 4 лева за килограм, и ябълките – с 3,34 на сто до 2,85 лева за килограм.
Цената на кравето сирене се повишава с 0,54 на сто до 11,60 лева за килограм, докато тази на кашкавала тип „Витоша“ намалява с 1,01 на сто до 17,89 лева за килограм. Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) е с 0,72 на сто надолу и се продава по 1,38 лева за кофичка от 400 г. Цената на кравето масло (пакетче от 125 г) се вдига с 1,76 на сто и се предлага по 3,13 лева за брой.
Замразеното пилешко месо поскъпва с 0,82 на сто до 6,90 лева за килограм, а яйцата (размер М) – с 2,86 на сто до 0,36 лева за брой на едро.
Все още няма коментари