Около 30 лева ще ни струва бира с цаца и картофки на плажа това лято. За сравнение миналата година сметката е била между 20 и 25 лева. Тогава порция цаца е струвала 10 лева, а бирата – между 5 и 6 лева, колкото са били и картофите. Така сметката скача с между 5 и 10 лева това лято. Причината е, че ДДС за ресторантите това лято е 20%, а предходните години беше 9 на сто.
Цените по заведенията във Варна се вдигнаха значително още с отпадането на мярката с намаления размер на ДДС и връщането на данък от 9 на 20% в началото на годината. Халба с 500 мл бира вече струва от 5 до 8 лв. Порция от 180 г пържени картофи е между 8 и 10 лв. Порция пържен сафрид пък се предлага за 16 лв., чернокопът е по 18-20 лв. за порция, а цацата въври около 10 лв., но се предлага в много малко заведения все още. За свински джолан с картофи и моркови ще платите близо 40 лв. Тройка свински кюфтета или кебапчета с малко лютеница или кълцано зеле и моркови за гарнитура вървят около 10-12 лв. По 35-40 лв. е и порция пържен калкан. Въпреки високите цени заведенията по морето са пълни и рядко може да се намерят места вечер без предварителна резервация. Вечеря за четирима души излиза около 200 лв.
В по-изисканите ресторанти в Бургас пък цената на салатата стигна 24 лева. Грамажът е 350 г. Двойно по-евтино излиза пица „Маргарита“, която тежи 450 грама и струва 11 лева. За овчарска салата пък трябва да приготвите 21 лева.
София 19°
Видин 21°
Враца 20°
Русе 22°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари