И най-народното ястие вече не е нашенско. Все по-малко български боб се продава на пазара и в магазините, а родното производство все повече отстъпва на вноса от Африка, или по-конкретно – Египет.
„Фасулът е от Египет, кака“, признават продавачи с леко неудобство. Българският почти не се среща, а причината е в ограниченото производство, разказва за Радио Кърджали Илия Годев от село Смилян – познато като „столицата на фасула“. „Годината е средно добра, но ареалът, в който може да се отглежда смилянският фасул, е много ограничен. Той се намира само в най-горната част на поречието на Арда – от Смилян до село Гoрна Арда и в притоците от двете страни на реката. Това е първият фактор, който ограничава обемите на производство“, обяснява Годев.
По думите му другият основен фактор е традиционният начин на отглеждане. „Смилянският фасул е на 95% ръчно обработван. Отглежда се на колове и само една обработка може да бъде напълно механизирана – дълбоката предсеитбена оран. Всичко останало е свързано с ръчен труд“, допълва Илия Годев.
София 28°
Видин 31°
Враца 30°
Русе 29°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари