Българските пържоли са на изчезване, а две трети от свинското месо са внос. Това заяви пред „Телеграф“ Ангел Мавровски – учен от катедра „Генетика“ в Тракийския университет и бивш зам. изпълнителен директор на БАБХ. Според него толкова е спаднало производството на свинското, че ако се наложи да затворим границите, ще имаме сериозен продоволствен проблем. В момента българските производители осигуряват едва 35% от необходимото за националния пазар. България разполага със 700 000 свине, а от тях малко над 65 000 са свине майки, а съседните Сърбия и СР Македония са с по-голямо поголовие от нашето според Мавровски.
Употребата на нелегално свинско месо е един от проблемите, които са реална пречка за нормалното развитие на производството. Според бившия зам.-шеф на БАБХ не е спирала търговията на замразени меса с изтекъл срок на годност, които се държат в нелегални складове. Вече има сигнали за пристигнало месо с изтекъл срок на годност през 2022 г., каза той. Мавровски допусна, че това месо вероятно се внася, за да бъде унищожено чрез изгаряне, но част от него попада в хранителната мрежа най-вече под формата на кебапчета и кюфтета.
„За жалост, има случаи, в които се продават и като прясно месо след размразяване“, каза бившият зам.-шеф на БАБХ. Мавровски призова потребителите да бъдат бдителни и да купуват месо само от проверени български производители. Той припомни, че размразените меса с изтекъл срок могат да бъдат канцерогенни.
София 11°
Видин 10°
Враца 11°
Русе 10°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари