Ръст в цените на основни хранителни стоки, на някои плодове и зеленчуци през изминалата седмица показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).
Цената на кашкавала тип „Витоша“ се вдига с 0,93% до 18,32 лв. за килограм, а тази на кравето сирене се понижава с 0,14% до 11,82 лв. за килограм. Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) поскъпва с 2,19% и се продава по 1,40 лв. за кофичка от 400 г, а прясното мляко – с 3,54% до 2,40 лв. за литър. Цената на кравето масло (пакетче от 125 г) е нагоре с 0,98% и се търгува по 3,08 лв. за брой.
Замразеното пилешко месо поскъпва с 3,51% до 7,02 лв. за килограм. Цената на яйцата (размер М) е нагоре с 1,42% до 0,43 лв. за брой на едро.
Цената на лещата се качва с 2,43 на сто до 4,30 лв. за килограм. Поевтиняват оризът – с 0,06% до 3,33 лв. за килограм, и зрелият фасул – с 0,41% до 4,33 лв. за килограм. Брашното тип 500 е с 4,28 на сто нагоре до 1,56 лв. за килограм. Олиото е по-скъпо с 0,80 на сто и се продава по 3,29 лв. за литър. Захарта поскъпва с 4,74% до 1,90 лв. за килограм.
При зеленчуците най-голямо е поскъпването при краставиците – с 15,83%, и те се търгуват по 4,20 лв. за килограм, както и при червените и зелените чушки, които са нагоре с 12,44 и с 12,11 на сто – съответно до 2,73 и 2,50 лв. за килограм. Доматите също поскъпват – със 7,47% до 3,02 лв. за килограм.
Най-много поевтиняват зелето – с 11,16 на сто до 0,78 лв. за килограм, и картофите – с 11,34 на сто до 0,86 лв. за килограм.
При плодовете поскъпват ябълките, които са с 6,26% нагоре до 2,14 лв. за килограм, и гроздето, което се търгува с 2,10% по-скъпо – по 3,02 лв. за килограм.
София 3°
Видин 4°
Враца 3°
Русе 3°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°

Все още няма коментари