Цените на повечето зеленчуци в България отбелязаха значителен спад през миналата седмица, показват данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Най-голямо поевтиняване има при краставиците – с 11,6% до 2,45 лв./кг, зеления пипер – с 9,1% до 4,88 лв./кг, и репите – с 9% до 0,93 лв./брой. Пресните картофи поевтиняват с 9,2% до 3,83 лв./кг, докато обикновените картофи поскъпват с 1,1% до 1,40 лв./кг. Цените на зелената салата и доматите спадат съответно с 4% до 1,01 лв./брой и с 3,1% до 2,86 лв./кг. Зелето поскъпва с 4,1% до 1,91 лв./кг, морковите – с 2,2% до 1,30 лв./кг, а зрелият лук – с 1,8% до 1,40 лв./кг.
При плодовете най-голям ръст има при портокалите – с 8,6% до 2,46 лв./кг, ябълките – с 5,8% до 1,97 лв./кг, и лимоните – с 5,3% до 2,87 лв./кг.
Сред млечните продукти цените на кравето сирене и кашкавала тип „Витоша“ се покачват леко съответно с 0,2% до 11,37 лв./кг и с 0,3% до 18,56 лв./кг. Киселото мляко (3% масленост) поскъпва с 0,4% до 1,39 лв./400 г. Цената на кравето масло (125 г) нараства с 2,3% до 3,20 лв. Пилешкото месо поевтинява с 0,6% до 6,71 лв./кг, а яйцата (размер М) – с 2,9% до 0,34 лв./брой.
Лещата поскъпва с 1,4% до 4,48 лв./кг, а брашното тип 500 – с 3,7% до 1,48 лв./кг.
София 10°
Видин 10°
Враца 10°
Русе 13°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари