Букет с нитрати има във великденската салата. От 13 тествани зеленчука в 7 се установи, че съдържанието на вредни вещества е над нормата. Това показва изследване, направено от д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните, поръчано от „Телеграф“. Зеленчуците, необходими за изследването, са закупени от столичен пазар, от обект на голяма верига магазини и от магазин за зарзават. Изследвани са зелени салати, лук, репички, рукола, краставици, тиквички и спанак. 
Резултатите от анализа показват, че без нитрати или с ниско и безопасно съдържание са краставиците. Чист откъм замърсяване, предизвикано от торене, е и зеленият лук. При проучването са взети зелени салати както от пазара, така и от магазин. Оказва се, че тази от обект на търговска верига е чиста. Репичките обаче имат високо съдържание на нитрати, а дори и нитрити, които са изключително опасни за здравето. Зелената салата, купена от пазара, показа наличие на нитрати. Със съдържание на вредните вещества са още вносните тиквички и дори българският спанак. 
Д-р Иванов коментира, че наличието на нитрати не трябва да ни плаши, но все пак е добре да киснем салатите в оцет и вода.
 
 
								
									
								София  8°
								Видин  11°
								Враца  12°
								Русе  13°
								Варна  35°
								Бургас  32°
								Пловдив  37°
							
									
								
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
			
																													
											
											
											
											
											
											
						
						
						
						
						
                        
Все още няма коментари