60 стотинки излиза максималната цена на обикновения хляб на излизане от пекарните, работещи на природен газ, но по магазините ни го продават двойно. За производството на 100 кг хляб в автоматизирана фурна със същия капацитет на час са нужни към 74 кг брашно, струващо от мелниците по 0,70 лв./кг, мая, сол и вода за още около 3 лв., и природен газ (около 7 куб. м по 0,80 лв.) за около час работа на машината за печене, или не повече от 7 лв.
Към изброените дотук разходи добавяме още 10% за труд, опаковка и евентуално транспорт до магазина. 100-те килограма хляб най-често са към 142 бройки от по 700 грама. Според проф. Гроздан Караджов от Висшия институт по хранително-вкусова промишленост в Пловдив хлебопроизводителите слагат печалба максимум по 10 ст. на бройка. В много от магазините в страната самунът обаче вече върви по 1,10 - 1,20 лв. Или двойно повече.
София 27°
Видин 26°
Враца 28°
Русе 28°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°