Евтини яйца от Полша и охладено агнешко от Македония ще залеят пазара у нас преди Великден, предупредиха български производители. Колко ще струва пазаруването за празниците – това се питат българите.
В момента килограм живо тегло агнешко върви между 6 и 8 лв. – т. е. с 15% повече от миналата година. В магазина обаче цената за килограм започва от 13,50 лв. и достига до 17,50 лв. – в зависимост от това дали избираме бут или плешка и в коя част на страната пазаруваме, съобщава Нова тв.
„Цените растат нагоре и това е. Като гледам, почти всичко е поскъпнало. Агнешкото е много скъпо. Ще взема, но ще се огранича малко, няма да е като друга година. Задължително ще е българско“, коментира нашенка.
Очаква се тази година по-евтино месо от съседните държави да залее пазара и да замести родното. „Наблюдаваме засилен внос на охладено месо от Македония, което влиза на дъмпингови цени в страната – около 20% по-ниски цени от тези, които са към момента. Това обърква пазара“, казва Симеон Караколев от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.
Всяка година традиционно за Великден консумираме половин милион агнета. Браншът е категоричен, че има достатъчно българско месо, за да бъде задоволено търсенето. Родното агнешко обаче тази пролет ще ни струва по-скъпо, тъй като разходите за отглеждането са скочили поне 2-3 пъти за последната година, разказва овцевъдът Красимир Кирилов. Сметката му показва, че за да покрие разликата, от обора към магазина агнешкото ще тръгне поне с 15% по-скъпо от предишния Великден.
София 31°
Видин 33°
Враца 29°
Русе 30°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°