Случаите на вирусен хепатит Е у нас прогресивно се увеличават, споделят с тревога специалистите. Вирусът се открива в около 1% от болните с хепатит С. Но на този етап липсва точна статистика за истинския брой на заразените, допълват експертите. Иначе вирусът е сроден на хепатит А и подобно на него, може да се „пипне“ заради лоша хигиена.
Хепатит Е е подобен на хепатит А и също е „вирус на мръсните ръце” но от друга РНК група. Вирее във фекалии и замърсени води, но успешно се размножава в плъхове и мишки. В резултат всички селскостопански или диви животни, които ядат гризачи или имат досег с техни изпражнения, могат да се инфектират. Родината му е Средна Азия и най-вече Индия, но отскоро вирусът живее в Централна Европа, защото миграцията на хора и стоки разширява границите на разпространението му. Последно е бил „засечен” във Франция и Испания, където негов източник са били свински колбаси и сушени меса, необработени термично. За да е безопасно, месото трябва да е термично обработено при минимум 70 градуса, иначе може да създаде сериозни здравословни проблеми. Както и останалите хепатитни вируси, хепатит Е атакува черния дроб, но може да бъде много опасен за хората с нисък имунитет и дори да предизвика смърт. Експертите са категорични, че покрай предстоящите празници трябва да бъдем особено внимателни при избора на месо за трапезата. Важно е да гледаме произхода и срока на годност, както и цвета на мръвката, който първи издава наличието на проблем. В никакъв случай да не разчитаме, че колбасите са минали термична обработка и са готови за консумация, а да я повторим, за да сме сигурни, добавят те.
Шок! Месото сее хепатит Е в България
Свинските колбаси са най-опасни, задължително е да минават термична обработка
1 коментара
