Странният апетит към шоколад, пица и дори лимони често се свързва с бременността. Но подобно явление може да се окаже и предвестник на някои видове рак, предупреждават лекари.
Изследвания показват, че необичайното желание за определена храна може да бъде свързано с онкологични заболявания – например рак на гърдата, яйчниците и ендометриума.
Подобно на това как при бременността промяната във вкуса е сигнал за развитието на плода, така и при раковите заболявания измененията в хранителното поведение може да се окажат част от ранните симптоми. В социалните мрежи вече има десетки споделени истории от пациенти, които твърдят, че именно апетитът е „подсказал“ за предстоящата диагноза.
Едно от най-необичайните явления е внезапното и почти обсебващо желание за определен продукт. Два до три месеца преди диагнозата човек може буквално да се пристрасти към храна, към която преди това не е проявявал интерес.
„При пациент с тумор на стомашно-чревния тракт няколко месеца преди диагнозата се появява силно влечение към сладкиши. Той започва да купува шоколадови изделия, въпреки че никога преди не е обичал десерти. Обяснението е – туморните клетки консумират глюкоза по-бързо от здравите и мозъкът може да „програмира“ поведението, за да обслужва болестта“, коментира онколог.
Според някои проучвания хранителните промени могат да бъдат ранно предупреждение. В доклад от 2022 г. италиански учени анализират връзката между апетита и диагнозата. Те откриват, че гладът за определени храни е особено отчетлив при пациенти с рак на гърдата, яйчниците и лимфом.
Желанието често е насочено към въглехидрати – сладкиши, хлебни изделия, тестени продукти или нишестени храни. Според авторите проследяването на подобни промени може да помогне за по-ранно откриване на заболявания, макар и като допълнителен сигнал, а не като самостоятелен критерий.
„По-доброто разбиране на хранителното поведение при пациентите в предклиничния етап е от ключово значение за предоставянето на адекватна грижа в мултидисциплинарния подход“, казват специалистите.
Д-р Тристън Браун от Института по онкология в Лондон обяснява: „Около четвърт от моите пациенти описват как месеци преди диагнозата са изпитвали необяснимо влечение към храна, която преди това са избягвали. Спонтанният изострен апетит към сладко или тестено може да е сигнал, но само в редки случаи то предхожда диагнозата. По-скоро става дума за неспецифичен страничен ефект от развиващия се тумор“.
Подобно мнение споделя и д-р Амар Кенкар от Американската медицинска асоциация. Според него внезапното желание за определена храна може да е реакция на организма към недостиг – например на желязо или витамини. „Не бива да се правят прибързани изводи. Желанието за сладко не е доказан симптом за рак. По-важно е да се следи общото състояние и ако има трайни промени, да се потърси медицинска помощ“, казва той.
Онколозите са единодушни: няма сигурни научни доказателства, че апетитът към сладко или конкретен продукт е пряк знак за рак. Но необяснимите, постоянни и силни промени в хранителните навици, особено ако са съпроводени със загуба на тегло, умора или други симптоми, изискват консултация със специалист.
Все още няма коментари