Сърдечносъдовите заболявания са сред най-честите проблеми при хората в златната възраст, затова грижата за храненето е от решаващо значение.
На първо място специалистите препоръчват редовна консумация на риба, особено сьомга, скумрия и херинга. Те съдържат омега-3 мастни киселини, които поддържат еластичността на кръвоносните съдове и намаляват нивата на вредния холестерол. Ако рибата не е сред любимите ви храни, добър източник на полезни мазнини са орехите и лененото семе.
Зеленчуците и плодовете също са неизменна част от менюто за здраво сърце. Богати на витамини, минерали и антиоксиданти, те защитават организма от възпаления и подпомагат правилната работа на сърдечния мускул. Лекарите препоръчват на всяко хранене да има поне една порция зеленчук, като най-полезни са зеленолистните – спанак, броколи и маруля.
Пълнозърнестите продукти са важни заради фибрите, които помагат за поддържането на нормални нива на кръвната захар и холестерола. Хлябът от пълнозърнесто брашно, овесените ядки и кафявият ориз са по-добър избор от белия хляб и рафинираните зърнени продукти.
Бобовите култури – фасул, леща, нахут – осигуряват ценни белтъчини без излишни мазнини. Те могат да заменят месото в някои хранения и така да намалят натоварването върху сърцето.
Не бива да се забравят и млечните продукти, но е препоръчително да се избират нискомаслени варианти. Киселото мляко и сиренето в умерени количества подпомагат добрия баланс на калций и протеини, но без да водят до повишаване на холестерола.
Солта е един от най-големите врагове на сърдечното здраве. Прекомерната ѝ употреба води до високо кръвно налягане, затова трябва да се намали, като се заменя с подправки и билки. Алкохолът трябва да се консумира с мярка, а най-добрият избор за напитка си остава водата. Достатъчната хидратация поддържа кръвообращението и улеснява работата на сърцето.
Все още няма коментари