Консумацията на големи количества ултрапреработени храни (УПХ) увеличава риска от преждевременна смърт според международно проучване, което отново разпали призивите за борба с този вид продукти.
Всеки 10% допълнителен прием на УПХ като хляб, сладкиши и готови ястия, увеличава риска от смърт преди достигане на 75 години с 3% според изследвания в страни, включително САЩ и Англия. Те са толкова вредни за здравето, че са замесени в един от всеки седем преждевременни смъртни случая в някои страни според статия в Американския журнал за превантивна медицина. УПХ са свързани със 124 107 преждевременни смъртни случая в САЩ годишно и 17 781 смъртни случая всяка година в Англия, установи прегледът на данните за храненето и смъртността от осем страни.
Едуардо Аугусто Фернандес Нилсън – водещият изследовател на проучването от фондация „Освалдо Круз“ в Бразилия, заяви, че добавки като подсладители и овкусители вредят на здравето, не само високите нива на мазнини, сол и захар в УПХ. Авторите са открили „линейна доза-отговорна връзка между консумацията на ултрапреработени храни и общата смъртност“, когато са изследвали проучвания, проведени преди това във Великобритания и САЩ, както и в Австралия, Бразилия, Канада, Колумбия, Чили и Мексико.
Все още няма коментари