Италия, Япония и Коста Рика може да изглеждат като различни светове, но всъщност ги свързва нещо забележително. В тези страни се намират 3 от 5-те редки „сини зони“ на Земята – региони, в които вероятността жителите да доживеят до 100 години е цели 10 пъти по-голяма, отколкото където и да било другаде.
Една от основните тайни за удължаване на живота на хората от тези райони се крие в строга практика, известна като „трикът 80%“. Обитателите на сините зони обикновено приемат едно скромно хранене през втората половина на деня, като съвестно се спират на 80% ситост.
Според изследователя на „сините зони“ Дан Бютнер този начин на живот се спазва предимно от жителите на Окинава – един от най-малките японски острови, известни с дълголетници.
„Тайната на умереното хранене в дългосрочен план е да се подражава на средата и навиците на хората от Окинава. Има значителна разлика в количеството на калориите между момента, в който един американец казва: „Наситен съм“, и момента, в който един окинавец казва: „Вече не съм гладен“, обясни Бютнер, подчертавайки културната разлика в подхода към храната.
Предишни изследвания твърдят, че жителите на тези зони живеят и в „калориен дефицит“, което означава, че приемат само около 1900 калории на ден вместо типичните за повечето хора 2000-2500. Този начин на хранене е свързан с по-малък риск от заболявания, свързани с възрастта. В светлината на това д-р Дебора Лий– общопрактикуващ лекар в аптека „Д-р Фокс“, съветва: „Представете си как ще изглежда цялата ви порция и изяжте 80% от нея“.
Д-р Лий обяснява: „Смята се, че ограничаването на калориите забавя процеса на стареене. При по-малкото хранене се понижава скоростта на метаболизма. Когато протичат по-малко метаболитни процеси, се извършва и по-малко окисление в тялото. Окислителният стрес вероятно е в основата на развитието на много от хроничните заболявания, които наблюдаваме днес – сърдечни заболявания, рак, диабет тип 2 и деменция“.
Все още няма коментари