Учени от Германия създадоха иновативен „ядлив“ сензор, който при контакт с грипния вирус предизвиква остър вкус на мащерка в устата. Целта е да се открива заразата още преди появата на първите симптоми и да се намали разпространението на вируса, особено сред хора, изложени на висок риск от инфекция.
Основният активен компонент на сензора е гликопротеинът невраминидаза, част от грипния вирус. В природата вирусът използва този гликопротеин, за да атакува клетките гостоприемници. В сензора невраминидазата е свързана с молекули на фенолно съединение – тимол, съдържащо се в мащерката. Когато сензорът попадне в устата на заразен човек, вирусът активира невраминидазата, което освобождава тимола и се усеща вкус на мащерка. Това позволява ранно предупреждение за инфекцията.
В лабораторни тестове сензорът успешно освобождава тимол в рамките на 30 минути във флакони със слюнка от заразени пациенти. Планира се клиничните изпитвания да започнат в следващите две години. Учените обясняват, че технологията ще бъде особено полезна за тези, които работят на места с голям брой хора, където рискът от зараза е висок.
Един от проблемите при грипа е, че заразеният може да разпространява вируса, преди да разбере, че е болен. За да се преодолее това, сензорът позволява ранно откриване на инфекцията. Вече съществуват евтини тестове за Ковид и грип, които се използват у дома, но те са ефективни само при наличие на симптоми. В предсимптоматичния стадий те са неефективни. Други тестове, които откриват вируса преди появата на симптомите, съществуват, но са скъпи и изискват лабораторно оборудване.
Този нов „ядлив“ сензор представлява значителен напредък в ранното откриване на грипни инфекции. Той може да помогне да се намали разпространението на вируса сред уязвими групи като възрастни хора и хора с хронични заболявания. Сензорът им дава възможност да предприемат мерки за защита преди първите признаци на болест, като се изолират и уведомят близките си.
Освен сензора учените напомнят за основните мерки за превенция на грипа. Добра хигиена на ръцете, честото проветряване на помещенията и носенето на маски в обществени пространства при епидемии остават важни. Ваксинацията срещу сезонен грип също е ефективен начин за защита, особено при възрастни хора и хора с хронични заболявания. Балансираното хранене, приемът на достатъчно течности и редовното движение засилват имунната система и намаляват риска от инфекция.
Клиничните изпитвания на сензора предстоят, но учените са оптимисти. Те подчертават, че ранното откриване и превенцията са ключови за ограничаване на епидемиите. Иновации като този ядлив сензор могат да променят начина, по който се реагира на грипните инфекции, и да осигурят допълнителна сигурност за хората, изложени на висок риск.

Все още няма коментари