Авокадото – меко, маслено, наситено на полезни мазнини и витамини, отдавна не е екзотика в българската кухня. То може да бъде както свежа добавка към салати, така и основна звезда в по-сложни, гурме рецепти. Представяме ви три интересни рецепти, с които можете да изпъкнете на семейната трапеза.
Пълнено с киноа и гъби
Необходими продукти: 2 добре узрели авокада, 100 г киноа, 200 г гъби печурки, 1 малък червен лук, 2 скилидки чесън, 1 ч. л. пушен червен пипер, 1 с. л. зехтин, сок от половин лимон, 2 с. л. тахан, 1 ч. л. кленов сироп, сол, черен пипер, вода
Начин на приготвяне: Киноата се измива добре и се сварява в съотношение 1:2 с вода до пълна готовност, след което се оставя да се охлади. В тиган със зехтин се задушават нарязаният лук и чесън, докато омекнат, след което се добавят ситно нарязаните гъби. Готви се на умерен огън, докато течността се изпари и гъбите станат златисти. Овкусява се с пушен червен пипер, сол и черен пипер. Към охладената киноа се добавят гъбите и се разбърква до хомогенна смес. Авокадото се разполовява, костилките се отстраняват и се издълбава леко, за да се направи място за плънката. Сърцевината от авокадото се нарязва на ситно и се прибавя към пълнежа. Половинките се пълнят обилно със сместа и се поставят в тавичка върху хартия за печене. Пекат се в предварително загрята фурна на 180°C за около 10-12 минути, само колкото да се затоплят и слеят вкусовете. През това време се приготвя сосът – таханът се разбърква с лимонов сок, малко вода, кленов сироп и щипка сол до кремообразна консистенция. Поднесете пълнените авокада топли, полети с таханов сос.
Крем супа с тиквички и хрупкав нахут
Необходими продукти: 2 броя авокадо, 2 малки тиквички, 1 малка глава лук, 2 скилидки чесън, 1 чаша зеленчуков бульон, шепа пресен босилек, 1/2 ч. ч. консервиран сварен нахут, 1 ч. л. пушен пипер, 1 с. л. зехтин, сол, черен пипер, лимонов сок, 1 с. л. ядково мляко (по избор)
Начин на приготвяне: Тиквичките се нарязват на кубчета и заедно с нарязания лук и чесън се задушават в зехтин за около 5-6 минути, докато омекнат. Добавя се зеленчуковият бульон и всичко се оставя да поври още няколко минути. Отстранява се от огъня и се оставя леко да се охлади. В блендер се добавят обеленото и нарязано авокадо, задушените зеленчуци, няколко листа пресен босилек, лимонов сок и щипка сол. Всичко се пасира до копринено гладка текстура. Ако е твърде гъсто, се добавя ядково мляко или още малко бульон. За хрупкавия нахут – зърната се подсушават, овалват се в пушен пипер, сол и зехтин и се пекат в силно загрята фурна (200°C) за 20-25 минути, докато станат златисти и хрупкави. Сервирайте супата леко затоплена, гарнирана с хрупкавия нахут, поръсена със свеж босилек.
Салата с черна леща и дресинг от джинджифил
Необходими продукти: 1 авокадо, 1 ч. ч. сварена черна леща (или белуга), 3 големи моркова, ½ глава червен лук, шепа бейби спанак, 1 ч. л. кимион, 1/2 ч. л. кориандър, 1 с. л. зехтин, сол, черен пипер, за дресинга: 2 с. л. зехтин, сок от 1 лайм, 1 ч. л. настърган джинджифил, 1/2 ч. л. горчица, щипка захар
Начин на приготвяне: Морковите се обелват, нарязват се на едри пръчици и се овалват в зехтин, кимион, кориандър, сол и черен пипер. Пекат се в загрята фурна на 200°C за около 20 минути, докато станат карамелизирани и леко хрупкави отвън. През това време лещата се сварява, ако не е готова, и се оставя да се охлади. В купа се приготвя дресингът, като всички съставки се разбиват до гладък, леко пикантен сос. Авокадото се обелва и нарязва на кубчета, червеният лук – на тънки полумесеци. В прозрачна купа или чиния се подреждат пластове – спанак, леща, моркови, авокадо, лук, като между всеки слой се поръсва от дресинга. Салатата се оставя да престои 10-15 минути, за да се смесят вкусовете. Поднася се леко охладена.
Все още няма коментари