Когато времето захладнее и душата търси уют, няма нищо по-сгряващо от аромата на домашни сладкиши с мед. Те не просто се топят в устата – те създават спомени, усмивки и топлина. Представяме ви три рецепти, които ще превърнат всяка кухня в малък оазис на сладост.
Кекс с орехи

Съставки: 100 г мед, 2 яйца, 150 г брашно, 80 г захар, 100 г орехи (натрошени), 80 г масло (разтопено), 1 ч. л. бакпулвер, 1 ч. л. канела
Начин на приготвяне: В купа разбийте яйцата със захарта до пухкав крем. Добавете меда и разтопеното масло, като разбърквате добре. Смесете брашното с бакпулвера и канелата и постепенно го добавете към течната смес. Накрая добавете натрошените орехи. Изсипете сместа в намаслена форма и печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути. Оставете да изстине и поръсете с пудра захар по желание.
Сладкиш в чашка

Съставки: 2 с. л. мед, 1 яйце, 3 с. л. брашно, 2 с. л. захар, 2 с. л. прясно мляко, 1 с. л. олио, 1/2 ч. л. бакпулвер, щипка канела
Начин на приготвяне: В голяма керамична чашка разбийте яйцето със захарта и меда. Добавете млякото и олиото, разбъркайте. Смесете брашното с бакпулвера и канелата и го добавете към течната смес. Разбъркайте добре до хомогенна консистенция. Поставете чашката в микровълнова фурна и гответе на висока мощност за около 1 минута и 30 секунди. Сладкишът ще бухне и ще стане пухкав. Оставете да изстине леко и сервирайте с лъжичка заквасена сметана или плодове.
Меден крем

Съставки: 300 мл прясно мляко, 2 с. л. мед, 1 жълтък, 1 с. л. нишесте (царевично), 1/2 ч. л. ванилия, 50 г орехи (едро нарязани)
Начин на приготвяне: В малка тенджера загрейте млякото, като отделите 50 мл настрана. В купичка разбийте жълтъка с нишестето и отделеното мляко. Когато млякото в тенджерата започне леко да кипва, добавете меда и ванилията. След това внимателно добавете яйчената смес, като бъркате непрекъснато. Гответе на слаб огън, докато кремът се сгъсти. Разпределете в чашки и поръсете с орехи. Оставете да се охлади и сервирайте.

Все още няма коментари