Есента настъпва и с нея идва сезонът на ароматната, домашна лютеница – червеното злато на българската трапеза. След като бурканчетата вече са напълнени и внимателно подредени в килера, идва време да се насладим на лютеницата не само като разядка на филия, а и като съставка в неустоими ястия. Представяме ви три разнообразни и вкусни рецепти, в които лютеницата е главен герой.
Пълнени картофи
Необходими продукти: 4 средно големи картофа, 4 с. л. лютеница, 100 г натрошено сирене, 4 яйца, масло, сол, черен пипер, малко магданоз за поръсване
Начин на приготвяне: Измийте картофите добре и ги изпечете цели във фурната (на около 200°C за 30-35 минути) или ги сварете предварително и след това леко запечете. Разрежете всеки картоф по дължина, издълбайте сърцевината леко с лъжица. Смесете вътрешността с лютеницата и сиренето, подправете на вкус. Върнете сместа в картофите, оформете малко „кладенче“ в центъра и чукнете по едно яйце във всеко. Запечете за още 10-12 минути или докато яйцето стегне. Поднесете с поръсен магданоз и салата.
Пилешки кюфтенца с кашкавал
Необходими продукти: 500 г смляно пилешко месо, 3 с. л. лютеница, 100 г настърган кашкавал, 1 яйце, 1/2 ч. ч. галета, 1 ч. л. червен пипер, сол, черен пипер, сух риган, олио за пържене или печене
Начин на приготвяне: В купа смесете каймата, лютеницата, яйцето, галетата и подправките. Разбъркайте добре. Добавете настъргания кашкавал и оформете малки кюфтенца. Изпържете в загрято олио или изпечете на хартия за печене във фурната (на 200°C, около 20 минути). Поднесете с кисело мляко или свежа салата. За по-интересен вариант – сервирайте в малки хлебчета, като минибургери.
Бърза паста с маслини и сушени домати
Необходими продукти: 250 г паста (спагети, пене, фузили), 4-5 с. л. лютеница, 2 с. л. маслиново масло, 1 скилидка чесън, 6-7 сушени домата (накиснати в зехтин), шепа черни маслини без костилки, сол, черен пипер, босилек, настърган пармезан (или български кашкавал)
Начин на приготвяне: Сварете пастата според указанията на опаковката. В тиган загрейте маслиновото масло, добавете накълцания чесън, след което сложете лютеницата и сушените домати. Добавете маслините, нарязани на шайби, и малко от водата, в която се е варила пастата. Смесете с отцедената паста и разбъркайте добре. Подправете със сол, пипер и босилек. Поднесете с настъргано сирене по избор.
Все още няма коментари