Кайсиите са бомба с фибри. Високото съдържание на тези магични съставки подпомага храносмилането и стимулира обмена на вещества. В 100 г пресни кайсии се съдържат едва 50 калории. Кайсиите са един от най-подходящите плодове да се борим срещу лошия LDL холестерол. В кулинарията се използват не само за десерти, но и за основни ястия, тъй като чудесно се връзват с телешко и свинско месо.
Сладолед
ПРОДУКТИ: 1,4 кг кайсии, 250 г захар, 100 г печени кайсиеви ядки, 250 мл животинска сметана, 60 мл бренди, 1 с. л. мед, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кайсиите се почистват от костилките, слагат се в касерола със захарта и брендито и се готвят, докато се получи много гъсто пюре. Прецежда се и се охлажда. Смесва се със сметаната, меда и ванилията. Бърка се, докато се получи крем, а след това се прехвърля в метална купа, покрива се с прозрачно фолио и се слага във фризер. Сладоледът се сервира във фунийки. По желание се поръсва с натрошени печени кайсиеви ядки.
Бърз сладкиш
ПРОДУКТИ: 200 г краве масло (на стайна температура), 180 г пудра захар, 2 яйца, 140 г брашно, 450 г кайсии, 40 г филирани бадеми, 1 ванилия.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Маслото се разбива със захарта до побеляване. При непрекъснато разбиване се добавят яйцата, брашното и ванилията. Кайсиите се режат на четвъртинки и половината от тях се слагат в тестото. Сместа се изсипва в квадратна тава за печене (с размери 29 х 29 см), застлана с намокрена пергаментова хартия. Заравнява се и отгоре се разпределят останалите кайсии. Сладкишът се поръсва с филираните бадеми и се пече в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до готовност – 40 минути.
Рулца
ПРОДУКТИ: 550 г брашно, 150 г захар (+ за поръсване), 10 г бакпулвер, 100 мл прясно мляко, 80 мл зехтин, 6 шушулки кардамон, 2 яйца. За плънката: 500 г кайсии, 80 г шоколад, 10 г ванилова захар, 3 с. л. кокосови стърготини.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Едно яйце и един жълтък (белтъкът се запазва) се разбиват със захарта, прясното мляко и зехтина. Кардамонът се счуква в хаванче, шушулките се отделят, а зрънцата се стриват и се смесват с брашното и бакпулвера. Сухите съставки се разбъркват с течните, трябва да се получи твърдо тесто. Кайсиите се почистват от костилките и се режат на кубчета. Тестото се разточва на кора, а краищата се заравняват. Отгоре се поръсват кайсиите, ваниловата захар, шоколадът и кокосовите стърготини. Завива се стегнато руло и се нарязва на парчета с дебелина 3-4 см. Поставят се в тава, постлана с пергаментова хартия, намазват се с разбития белтък и се поръсват със захар. Пекат се около 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. По желание се поднасят поръсени с пудра захар.
Тарт
ПРОДУКТИ: 8 кайсии, 100 мл животинска сметана, 100 мл прясно мляко, 30 мл ром, 100 г захар, 50 г брашно, 1 ванилия, 2 яйца, кората от 1 лимон, краве масло за намазване, пудра захар за поръсване.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Кайсиите се разполовяват и се почистват от костилките. Подреждат се в керамична тавичка, намазана с масло. Яйцата се разбиват със захарта. Прибавят се млякото, ромът, ванилията, настърганата лимонова кора, сметаната и брашното. Разбърква се добре. Тестото се излива върху кайсиите. Пече се 30 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. Нарязва се и се сервира.
София 22°
Видин 23°
Враца 22°
Русе 22°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари