Сладоледените торти във всичките им вариации са любим десерт на малки и големи. Макар да сме свикнали да хапваме по парче от тях само по сладкарници или да си ги купуваме готови от магазина, истината е, че са много по-лесни са приготвяне от всяка друга торта. Основната съставка винаги е сладоледът, а всички други аромати, плодове и вкусове са по избор.
Бананово изкушение
ПРОДУКТИ: 270 г брашно, 2 с. л. какао, 3 с. л. пудра захар, 180 г краве масло (студено), 1 с. л. инстантно кафе, морска сол за печене, 1,2 кг сладолед, 1 банан, 1 пакетче захарни звезди (за украса).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Брашното, захарта и какаото се пресяват и се смесват с маслото. Сместа се претрива с ръце, докато стане на трохи. Налива се разтвореното в малко вода кафе и отново се претрива. Готовото тесто се покрива с прозрачно фолио и се оставя в хладилник да стегне. След това се разточва между два листа пергаментова хартия и се поставя във форма за тарт с махащо се дъно, така че да покрива и стените. Отгоре се слагат хартия за печене и морска сол и се пече 15 минути в загрята на 180 градуса фурна с вентилатор, след което хартията и солта се отстраняват и се пече още 10 минути. Готовата основа за тортата се оставя да се охлади и върху нея се слага малко сладолед, поръсва се с нарязания на кубчета банан и се заравнява. Ако е нужно, се прибира във фризер, за да стегне. След това отгоре се оформят топки от останалия сладолед и се украсява със захарните звезди. Десертът се слага за кратко във фризер и се поднася.
С боровинки
ПРОДУКТИ: 1 л ванилов сладолед, 150 мл сладкарска сметана, 300 г замразени боровинки, 100 г печени бадеми, 150 г бисквити. За украса: 200 г замразени боровинки, 4 с. л. пудра захар.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бисквитките се начупват на едро в купа, ядките се наситняват и се слагат при тях. Сметаната се разбива с миксер, докато стане пухкава. Сладоледът (леко размекнат) също се разбива с миксер, докато изчезнат бучиците. В купата с бисквитите и ядките се прибавят сметаната, плодовете и сладоледът, разбърква се. Форма за торта с регулиращи се стени се поставя на дъното на тава (чиния). Изсипва се сместа, заравнява се и се оставя във фризер за 3 часа да стегне. Боровинките за украсата се смесват с пудрата захар и се оставят за 30 минути да пуснат сок. Тортата се освобождава от формата и се украсява с плодовете.
С кайсии
ПРОДУКТИ: 300 г обикновени бисквити, 1 белтък, 80 г краве масло, 1 с. л. пчелен мед. За крема: 800 г кайсии, 1 л ванилов сладолед, 100 г филирани бадеми, 150 г бял шоколад, 50 г захар, 50 мл портокалов ликьор, 30 г пресен джинджифил, кайсии за гарниране.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Бисквитите се начукват на едри трохи, смесват се с останалите продукти за блата и се разбъркват до хомогенизиране. Тестото се разпределя във форма за тарт с махащо се дъно, като първо се притиска с пръсти, след това с лъжица. Оформя се и ръб. Пече се в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 10 минути, покрито с хартия за печене, върху която има морска сол (за да запази блатът формата си). След това хартията със солта се отстраняват. Запича се за още 2 минути, за да стане готова и горната страна. Кайсиите се почистват от костилките, нарязват се на парчета, кипват се за 5 минути със захарта и ликьора. След това се пасират и се прецеждат. Джинджифилът се настъргва и сокът му се изстисква в голяма купа. Добавят се пюрето от кайсии, сладоледът и настърганият шоколад. Слагат се бадемите, предварително изпечени за 5-6 минути в загрята на 180 градуса фурна. Разбърква се добре. Когато блатът се охлади, отгоре се нанася кремът. Оставя се във фризер за минимум 6 часа, а най-добре за 24 часа. Тортата се поднася украсена с настърган бял шоколад и кайсии.
Пай
ПРОДУКТИ: 200 г обикновени бисквити, 100 г шоколад, 1 консерва ананас на шайби, 2 банана, 200 мл течна сметана за плънката, 1 л сметанов сладолед, 1/2 ч. л. канела, 50 г орехови ядки, 80 г масло, 50 мл готварска сметана.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Сладоледът се оставя да се размекне на стайна температура. Бисквитите се смилат в кухненски робот, докато станат на трохи. Добавят се канелата и смлените орехови ядки и като се разбърква непрекъснато, се налива разтопеното масло. Готовото бисквитено тесто се разпределя във форма за кекс с отделящо се дъно, като се притиска добре с лъжица и по стената се оформя ръб. Оставя се да стегне в хладилник. След това блатът се покрива с омекналия сладолед, а отгоре се нареждат колелца банан. Сметаната за плънката се разбива на сняг и с помощта на пош се гарнира върху бананите и сладоледа. Оставя се във фризер за 2-3 часа. Сметаната за дресинга се загрява, в нея се начупва шоколадът и се изчаква да се разтопи, като се бърка. Ври 1-2 минути и се сваля от котлона. Всяко парче от сладоледения пай се залива с топлия топинг. Отгоре се поставя по една шайба ананас и десертът е готов за сервиране.
София 22°
Видин 23°
Враца 22°
Русе 22°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари