Зеленият фасул е универсален зеленчук както за лятото, така и за зимата. Сега е времето да го похапваме пресен и се възползваме от неговите полезни свойства. Диабет, рак на дебелото черво, сърдечни заболявания, наднормено тегло. Това са част от проблемите, при които консумацията на растението може да има положителен ефект. В зеления фасул има ниско съдържание на калории и мазнини, както и нито грам холестерол.
По френски
ПРОДУКТИ: 750 г зелен боб, 1 глава лук, 10 скилидки чесън, 1 морков, 1 червена чушка, 2 големи домата (или 4 малки), 2 ч. л. сух риган, 1 кубче вегетариански бульон, 1/2 ч. л. морска сол, 2 ч. л. зехтин, 1 ч. л. оцет, пресен риган (за декорация).
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измиваме зеления боб, почистваме го от дръжките и го нарязваме на парчета с големина 4-5 см (или по желание). Слагаме зеления боб в съд за готвене на пара заедно с нарязания на ситно лук, 3 скилидки чесън, нарязания на жулиени морков и нарязаната на лентички чушка. Готвим 25 минути. Сготвените на пара зеленчуци се слагат в подходяща тенджера. Добавят се нарязаните на четвъртинки домати, 4 скилидки чесън (необелени и леко смачкани с нож), 1 ч. л. сух риган и кубчето бульон. Течността от доматите е напълно достатъчна за боба, но ако прецените, че е твърде гъст, може да налеете и 250 мл вода. Варите в продължение на 15 минути на среден огън. Морската сол, зехтинът, оцетът и останалият сух риган се смесват в хаванче и се стриват до получаване на гъста смес. Преди да свалите ястието от огъня, го овкусете със сместа. Опитвайте и добавяйте от сместа, докато ви хареса на вкус. Оставете да поври още 1-2 минути и свалете от котлона.
Всяка порция се украсява с пресен риган и се поднася.
С наденица
ПРОДУКТИ: 800 г сурово пушена наденица, 6 яйца, 500 г домати, 3 стръка целина,1 глава лук, 400 г тънък зелен боб, 1 с. л. олио, 1 морков, 1 ч. л. джоджен, 1/2 ч. л. червен пипер, 1 ч. л. захар, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Наденицата се запържва в олиото. Лукът се нарязва на ивици, доматите се обелват и се настъргват. Целината и морковът се обелват и се нарязват на кубчета. Наденицата се изважда от съда и в него се запържват зеленчуците. Когато леко се запържат, се прибавят джодженът и червеният пипер. Наливат се 300 мл вода. Похлупва се и се оставя на слаб огън, докато водата се изпари, а зеленчуците омекнат. Слагат се доматите, захарта и нарязаната на шайби наденица. Наливат се още 150 мл вода, похлупва се и се оставя още 10 минути, докато сосът се сгъсти. Прибавя се зеленият фасул и се оставя похлупено за още 5 минути. Всичко се прехвърля в тава. Овкусява се със сол и черен пипер. Чукват се яйцата и ястието се запича в загрята на 220 градуса фурна с вентилатор 5 за минути.
Панирани хапки
ПРОДУКТИ: 250 г пресен зелен фасул, 250 г карфиол, 140 г брашно (+ за овалване), 2 яйца, 1 ч. л. бакпулвер, сол и черен пипер на вкус, олио за пържене на маслена баня.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Пресният фасул и карфиолът се почистват и се сваряват в кипяща подсолена вода, като трябва да останат леко хрупкави. Отцеждат се, заливат се със студена вода, след което се отцеждат отново и се посоляват. Брашното се смесва с бакпулвера, сол и черен пипер на вкус. Прави се кладенче и вътре се чукват яйцата. Наливат се около 150 мл студена вода и се разбърква. Трябва да се получи средно гъсто тесто за паниране. Фасулът и карфиолът се овалват в брашно. След това се потапят в панировката. Пържат се на маслена баня до златисто. Отцеждат се от излишната мазнина и се поднасят със сос по избор.
Яхния със свинско
ПРОДУКТИ: 1/2 кг свинско месо, 1 кг зелен фасул, 2 зелени чушки, 2 домата, 1 глава кромид лук, 4-5 с. л. олио, 1 с. л. брашно, 1 ч. л. червен пипер, черен пипер и сол на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Лукът се нарязва на кубчета. Фасулът се почиства с помощта на белачка за картофи, нарязва се на едро и се сварява за 10 минути в кипнала подсолена вода. Месото се поръсва с черен пипер и сол и се задушава в олиото с лука на силен котлон. Чушките се почистват от влакната, нарязват се на едро и се задушават с месото. Поръсва се с червения пипер и брашното. Добавят се свареният фасул и нарязаните на кубчета домати. Сипва се вода и ястието се задушава 25 минути.
София 22°
Видин 23°
Враца 22°
Русе 22°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари