Патладжанът е близък роднина на домата и картофа и произлиза от Индия и Шри Ланка. Така повечето хора смятат патладжана за зеленчук, докато технически това е плод. Любимият гурме продукт е богат на хранителни вещества – витамини и фибри, но в същото време има минимално съдържание на калории. Той е сред най-диетичните храни, от които можем да се възползваме през лятото.
С ориз и телешко
ПРОДУКТИ: 6 средно големи патладжана, 100 г бланширан ориз, 50 мл зехтин, 20 г орехи, 1 глава лук, 2 скилидки чесън, 500 мл пилешки бульон, 400 г домати, 500 г телешки врат, 1 щипка индийско орехче, 1/4 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Предната част на патладжаните се отрязва и вътрешноста се издълбава с помощта на нож и лъжица. Осоляват се (патладжанът и сърцевината) и се оставят да се отцеди горчивият сок. Зеленчуците се измиват и се подсушават. Сърцевината се наситнява. Зехтинът се сгорещява и се запържват наситнените лук и чесън. Месото се нарязва на малки кубчета и се прибавя в съда. Запържва се до златисто. Слага се оризът, вътрешността от патладжаните, разбърква се и се наливат 250 мл от бульона. Изчаква се да се абсорбира течността. Орехите се запичат на сух тиган и се прибавят към останалите продукти. Овкусява се със сол, черен пипер и индийското орехче и се разбърква. Патладжаните се пълнят със сместа и се поставят легнали в тенджера. Доматите се настъргват и се сипват в съда. Налива се останалият бульон. Похлупва се и се оставя да се готви за 1 час и 10 минути. Поднасят се с наситнен магданоз.
По италиански
ПРОДУКТИ: 2 патладжана, 4 домата, 40 г маслини, 20 г каперси, 1/4 връзка пресен босилек, 1 топка моцарела (125 г), 40 г сирене „Пармезан“, 1 скилидка чесън, 1 щипка сух риган, 2 с. л. зехтин, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се измиват, режат се на две по дължина и се сваряват в подсолена вода за 20 минути. Малко от месестата им част се издълбава с лъжица и се наситнява. Доматите се измиват и се режат на кубчета. Маслините се почистват от костилките и се нарязват на шайби. Чесънът се наситнява и се запържва в зехтина. Добавя се месестата част от патладжана. След като водата, която се отделя, се изпари, се добавят маслините, доматите и сухият риган. Овкусява се със сол и черен пипер и се готви 15 минути. Добавят се каперсите, разбърква се, дърпа се от огъня и се прибавят накъсаната моцарела и нарязаният босилек. Патладжаните се пълнят със сместа, поръсват се с настъргания пармезан и се пекат 30 минути на 180 градуса.
С кайма
ПРОДУКТИ: 4 патладжана, 500 г мляно месо, 200 г млени домати, 1 глава лук, 3-4 скилидки чесън, сол и черен пипер на вкус, зехтин и олио, кашкавал и пармезан.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Измитите и подсушени патладжани се разрязват на по две половини. Фурната се загрява на 220 градуса. Патладжаните се подреждат в тава, покрита с хартия за печене с разреза нагоре. Поливат се с малко зехтин и се пекат около 25 минути или до златист загар. През това време се приготвя плънката. В дълбок тиган се загрява олио и се задушава ситно нарязаният лук. Когато омекне, се добавят чесънът, нарязан на тънки шайби, и каймата. Посолява се и се готви до златист загар на месото и докато замирише на вкусно. Тогава се добавят доматите и се готви още около 15 минути или до сгъстяване на соса. Готовите патладжани се изваждат от фурната и с вилица се намачква меката им част. Пълнят се с плънката, покриват се с кашкавал и се поръсват с настърган пармезан.
Ориенталски
ПРОДУКТИ: 4 средно големи патладжана,100 г кускус (без варене), 100 г кисело мляко, 200 мл зеленчуков бульон, 50 мл студено пресован зехтин (+ за намазване), 1-2 розови домата, 1 скилидка чесън, 1/4 връзка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
ПРИГОТОВЛЕНИЕ: Патладжаните се разполовяват по дължина. Осоляват се и се оставят за 20 минути. След това се измиват и се подсушават. Намазват се със зехтин и се пекат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор до златисто – 20-30 минути. Бульонът се кипва и кускусът се залива с него. Овкусява се с половината зехтин и сол и съдът се покрива с фолио за свежо съхранение. Кускусът се оставя така за около 10 минути да се запари и да набъбне. Чесънът се стрива на паста, доматите се режат на кубчета, магданозът се наситнява. Кускусът се разбърква внимателно с вилица. Овкусява се с останалия зехтин, в него се разбъркват доматеното конкасе и магданозът. Киселото мляко се овкусява с чесновата паста и сол. Патладжаните се намазват с киселото мляко и се поръсват със салатата от кускус.
София 22°
Видин 23°
Враца 22°
Русе 22°
Варна 35°
Бургас 32°
Пловдив 37°
Все още няма коментари