Колко често посягаме към кренвирша, сандвича с бекон или други любими колбаси, без да се замислим за последствията? Апетитни, бързи и удобни – преработените месни продукти отдавна са неизменна част от съвременното хранене. Но според водещи онколози това удоволствие може да се превърне в тиха заплаха за здравето ни.
Онкологът д-р Анаум Максуд от Хюстънския методистки институт алармира, че редовната консумация на преработено месо е свързана с повишен риск от развитието на цели осем различни вида рак. В интервю за испанското издание El Español, цитирано от Glasnews.bg, тя подчертава, че проблемът се крие във веществата, използвани за консервиране и овкусяване на тези продукти.„Преработеното месо съдържа нитрозамини – мощни канцерогенни съединения, които се образуват по време на обработката. Те имат директна връзка с по-високата честота на ракови заболявания“, обяснява д-р Максуд. Тя уточнява, че засегнатите органи могат да са белите дробове, мозъкът, черният дроб, бъбреците, пикочният мехур, стомахът, синусите и дебелото черво.
Това не са просто хипотетични рискове – става дума за сериозен проблем на глобално ниво. Все повече изследвания потвърждават, че честото хранене с преработено месо е свързано с онкологични заболявания, които често се развиват тихо и без симптоми, докато не стане късно.
Затова е необходима промяна в хранителните навици. Средиземноморската диета например е сочена от специалистите като един от най-ефективните начини за превенция на ракови заболявания. Тя включва висока консумация на пресни зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, бобови култури, зехтин и риба. „Това е хранителен модел, който поддържа тялото в противовъзпалително състояние и осигурява нужните антиоксиданти“, посочва д-р Максуд.
Особено значение има и приемът на фибри – те не само подпомагат храносмилането, но и играят решаваща роля за здравето на дебелото черво. Изследвания показват, че високофибрена диета намалява риска от рак на дебелото черво, който е един от най-често диагностицираните видове рак в световен мащаб.
Но не всичко опира до храната. Онкологът д-р Амрит Сингх от клиниката Майо допълва, че физическата активност също играе съществена роля. „Поне 30 минути умерена физическа активност на ден – независимо дали това е разходка, танци, плуване или колоездене – могат да окажат реално влияние върху намаляване на риска от развитие на злокачествени тумори“, обяснява той. Физическото движение спомага за регулиране на хормоните, поддържане на здравословно тегло и подсилване на имунната система – все ключови фактори в борбата с клетъчните мутации, които могат да доведат до рак.
Все още няма коментари